Alteration works were required to a children’s centre (built 2009) to improve the entrance and to create an effective service hub for the centre. AAB architects worked closely with the client to obtain the best use of the available space internally. A later addition to the brief was to adapt an existing classroom to make it suitable for 2- year olds.

The reception has been extended and reoriented towards the street entrance, with direct views of the gate. Other alterations included moving the head’s office near to the entrance, installing a sliding-folding screen in the staffroom and altering the children’s WC areas.

A water play area was created by opening up partitions in the centre of the building to create a top-lit space accessible from all classrooms. Water is supplied to purpose-made stainless steel troughs and sinks via a perspex tank, enabling children to see the amount of water that they are using.

Client: London Borough of Newham
Completed: 2014