The existing kitchen of this four-storey house was located at the lower ground level, was dark and awkwardly arranged, and had poor access to the garden. The client’s brief was for a new kitchen and utility room, a good spatial relationship between the house and the garden, with abundant natural light and flexibility in how the living spaces can be used.

The project opens up the dining area to the garden by removing walls, inserting new supporting structure and excavating the ground externally. Skyframe sliding doors, supplied and fitted by Cantifix Ltd, provide maximum transparency to the garden, while the skylight above provides diffuse natural light, which balances the overall lighting and prevents glare. A new oak staircase leads down into the dining area, with views into the music room which is lit by a new glazed bay window. The house is in the Edwardes Square, Scarsdale and Abingdon Conservation Area.

"We are very pleased with the way AAB took our requirements on board and came up with a design for the lower ground that has proved to be exactly what we were hoping to achieve."
Client: private
Completed: 2012
Photos: David Grandorge
download project pdf